Knep 6. Spela dum

Bild för Peter Dahlgren
Inlagt av Peter Dahlgren 27 juli, 2011 - 17:52

”Det här måste vara svårt, för jag förstår det inte” säger du när du har slut på motargument. I själva verket förstår du mycket väl, men vill bara vinna tid för att komma på ett bättre argument eller hitta något annat tjuvknep. Dessutom antyder du försåtligt att det han säger är trams.

Det ger dig två fördelar. Dels kan du få motdebattören att framstå som en opedagogisk förvillare som gått vilse i en snårskog av dumheter. Dels som en klåpare som rapar upp ord utan någon tanke på vad de faktiskt betyder. Du bör ta den österrikiske författaren Karl Kraus på orden när han säger att agitatorns hemlighet är att göra sig lika dum som sina åhörare, så att de tror sig vara lika kloka som han.

När motdebattören försöker använda det här knepet på dig, förklarar du pedagogiskt och noggrant för att få honom att framstå som en imbecill som verkligen inte förstod. Det viktiga är alltså inte att få honom att förstå, utan att få åhörarna att förstå. Sedan kommer de rättmätigt att kora honom som guldmedaljör i dumhet om han fortsätter ställa frågor.

Logik 

Informell logik

Felslut 

Informella felslut