Knep 5. Maskera ditt påstående som en fråga

Bild för Peter Dahlgren
Inlagt av Peter Dahlgren 27 juli, 2011 - 19:03

Frågar man ingenting får man heller inget veta, heter det. Men låt inte det hindra dig. Smyg in påståenden direkt i frågorna och hoppas att din motståndare är omdömeslös nog att godta dem.

Det klassiska exemplet är ”har du slutat slå din fru?” där man dels förutsätter att han slår sin fru och dels frågar om han slutat med det. Är han dum kommer han att svara på frågan, vilket gör att han hamnar i en rävsax oavsett vad svaret blir. Om han tvekar bör du pressa honom med att säga att det bara är en simpel ja eller nej-fråga. Om du konfronteras med att använda den här metoden kan du alltid spela infantil och utge dig för att ”bara ställa oskyldiga frågor”.

Här är två bra fraser du kan lägga på minnet: "Kan du erkänna att du har svårt för att ändra dig?" samt "Du försöker alltid få sista ordet, eller hur?". Hur din motståndare än svarar på dessa frågor så blir slutsatsen att han har svårt att ändra sig och att han alltid försöker få sista ordet.

Stöter du på den här metoden, och det kommer du göra när du debatterar med rättshaverister, så se till att omedelbart ifrågasätta själva frågan - helst innan motståndaren har frågat färdigt. Carl Bildt är en mästare på att avbryta frågor som innehåller minsta lilla tvivelaktiga stavelse och förstora upp det till abnorma proportioner för att styra uppmärksamheten mot journalistens inkompetens (och givetvis avleda uppmärksamheten från själva sakfrågan). Studera hans teknik med stor förtjusning.

Lyssna: Ola inslag Bildt