Om bokjävel

Peter DahlgrenVälkommen kära läsare. Detta är början på en bok, skriven på nätet, om hur man med yttersta oförskämdhet argumenterar med såväl rätta som orätta medel med en enda sak i åtanke: Att vinna debatten till varje pris.

Boken ges ut på TUK Förlag/Liber under 2015.

Vem fan är du?

Boken skrivs av mig, Peter Dahlgren, en småländsk rättshaverist som har en bakgrund som cynisk och bitter chefredaktör och medievetare som numera doktorerar i mediepåverkan.

Jag har redan skrivit en liknande bok åt Studentlitteratur. Den skrivs med ett vetenskapligt perspektiv för högskoleutbildningar. Den här bokjäveln skrivs däremot betydligt mer vinklat och med en gnutta egna (cyniska) observationer, förvisso också grundad i vetenskap och filosofi, men här har jag valt ut det jag tycker är allra mest cyniskt.

Varför en bok?

Du har säkert varit med om att du debatterat med någon och förlorat. Men du har inte riktigt kunnat sätta fingret på varför du förlorade. Med min hjälp ska jag försöka guida dig genom argumenterandets konst och hur du själv kan lura näsan av andra människor.

Under flera år läste jag debattknep man ska se upp för. Men det är lite småtråkigt och opedagogiskt att lära sig vad man bör akta sig för. Så i stället gör jag tvärtom: Jag hjälper dig att bedra människor i vardagslivet med konkreta exempel på bedrägliga argument. På det viset blir det, förutom ett intressantare upplägg, också lättare att förstå och ta till sig kunskapen.

Varför just om argumentation?

För att jag älskar det och är bra på det.

För vem skrivs boken?

För dig som en gång för alla vill göra upp med den där "jävla besserwissern" på jobbet. Och för dig som någon gång hamnat i en situation där du blivit frustrerad över att veta att du objektivt sett har rätt, men ändå fått se motståndaren vinna åhörarnas hjärtan tack vare ett mer raffinerat sätt att argumentera. Nu vill du veta varför du förlorade debatten - och, mer viktigt, vad du kan göra åt det. Det gäller även de som har språket som yrke, till exempel journalister, sektledare, pr-konsulter, politiker, advokater och andra klåpare.

Det är också en bok för dig som vill öva dig i kritiskt tänkande och se vilka genuint galna argument som faktiskt förekommer bland löst folk. Boken hämtar sin näring från akademisk forskning, men skrivs på ett lättsamt sätt som ska tilltala fler än den gråhåriga docenten som klagar över att den senaste avhandlingen innehåller en konjunktion för mycket.

När skrivs boken?

Jag började skriva sommaren 2011 och skriver sporadiskt på fritiden tills det blir en komplett bok. I mars 2014 skulle boken vara klar enligt pappersnissarna på förlaget, men andra utkastet är under produktion. Här på hemsidan är däremot inget att betrakta som färdigt, utan ändringar och tillägg görs efterhand.

Hur skrivs boken?

Jag skriver på nätet för att jag vill ha feedback och exempel från dig som läser. Och för att andra ska kunna ta del av detta unika material så fort jag tryckt spara. Jag vill utveckla boken tillsammans med dig! Alla som bidrar med exempel, videoklipp och tips kommer också att tackas i boken.

Som det ser ut nu, kommer boken delas upp i fem kapitel:
 
 • Första kapitlet kommer bestå av en myriad av tjuvknep som du kan använda för att vinna över din meningsmotståndare. Här kan du börja läsa på en gång, utan större förkunskaper.
 • Andra kapitlet innehåller en mer teoretisk grund för argumentering med fokus på retorik, dialektik och logik, vilket är de tre grundpelarna i argumenterandets konst. Här läser du när du vill lära dig varför tjuvknepen fungerar.
 • Trejde, fjärde och femte kapitlet innehåller lite exempel, ett avsnitt om moral (hujedamig) och lite annat smått och gott.

Vadå "bokjävel"?

Alla författare kommer förr eller senare till en uppförsbacke i skrivandet. Det är då man bestämmer sig: "Nu måste jag skriva färdigt den här bokjäveln".

Hur kan jag bidra?

 • Läs det jag skriver och kommentera faktafel.
 • Ställ en fråga till mig om argumentation på @peterdalle. Frågor är bra, för det kan leda till nya idéer.
 • Skriv en kommentar med ett exempel på bedrägligt argument du varit med om.
 • Skicka något av tjuvknepen till dina vänner via Facebook, Google+ eller Twitter.
 • Misshandla dina vänner verbalt och säg åt dem att läsa mer här.

Alla som bidrar med innehåll till boken kommer också att tackas i boken.

Hur håller jag mig uppdaterad om nya saker i boken?

 • Prenumerera på RSS-flödet.
 • Följ mig på @peterdalle eller #bokjavel där jag ger andra tips på argumentation.
 • Prenumerera på nyhetsbrevet som skickas ut via e-post max en gång per månad. Du får också rabatt på den färdiga boken om du prenumererar på nyhetsbrevet!