Knep 11. Rädda dig genom att säga självklarheter

Bild för Peter Dahlgren
Inlagt av Peter Dahlgren 14 september, 2011 - 16:45

Ämnesord 

försvar

Om du av någon anledning lyckats säga något paradoxalt som motsäger vad du sagt tidigare, eller något annat som är felaktigt, räddar du situationen genom att omedelbart efter klavertrampet säga något påstående som är uppenbart sant och vore dumdistrigt av motståndaren att angripa. Bollen är ju, som bekant, rund.

Detta försvar ger oss två valmöjligheter: Om motståndaren fattar misstänksamhet, så driver vi helt enkelt det senare påståendet så långt det bara är psykiskt och fysiskt möjligt, och triumferar. Om han däremot accepterar det, så har vi sagt något som skenbart kan verka förståndigt och som vi kan få nytta av vid ett senare tillfälle. I en debatt med två värdeladdade värderingar kan du helt enkelt säga "vissa är för abort och andra är emot abort, det är så det är med den saken".

Extrapoäng får du om du direkt efter du sagt något paradoxalt, kan säga något som publiken håller med om, och som anspelar på något anstötande som din motpart har sagt. "Det behövs en konstruktiv och saklig debatt där vi genom ett vänligt samtal stärker förståelsen för varandra". Ja, det låter ju jättebra och ingen kommer säga emot dig. Alla vill ju vara snälla och förstå allt och alla. Men i praktiken är det ju bara plattityder som man slänger ur sig, för vad som är intressant i en diskussion är ju sällan att bara förstå varandra, utan det är ju beroende av de olika typerna av dialog. I en eristik dialog vill vi ju vinna debatten oavsett vad, i en undervisande dialog är ju det viktigare att motparten lär sig något, inte att man uppnår förståelse för den andres ignorans och befäster det som något konstruktivt.

Känner du dig tillräckligt modig, så kan du förstås även tillgripa knep 4, alltså utropa dig själv till segrare och hävda att paradoxen är bevisad.