Knep 10. Reta motståndaren till vansinne

Bild för Peter Dahlgren
Inlagt av Peter Dahlgren 11 september, 2011 - 20:10

Alla har vi någon nerv som får oss att koka av ilska om den kommer i tillräcklig kläm. Din uppgift blir att lokalisera den på motståndaren och spänna fast den allt hårdare i ett skruvstäd.

Om han blir riktigt rosenrasande kommer hans logiska förmågor att kortslutas och braka samman likt en friggebod byggd av polska hantverkare. Hans syn domineras då fullständigt av ett tunnelseende vars enda fokus är ditt självbelåtna hånflin. Lägger du då lugnt och metodiskt fram ett komplicerat nät av nästlade argument i flera hierarkier, med sällan skådad arrogans, ja då kommer han formligen explodera av vrede.

Om du märker att motdebattören börjar reta upp dig och pressa dina nerver ska du behålla ditt lugn. Om du börjar hytta med näven och häva ur dig kraftuttryck som får advokater att fakturera övertid så flyttas all fokus från motdebattören till dig. Men om du däremot framträder behärskat framstår han snarare som en drakonisk bullterrier som hugger mot halspulsådern på ett försvarslöst barn. Och då är det inte svårt att räkna ut vem som hamnar på prispallen i åhörarnas ögon.

Logik 

Informell logik

Felslut 

Informella felslut